ΑΝΑΤΟΛΗ - Τα μπαχαρικά μιας νέας εποχής
Μπαχαρικά
Μείγματα Μπαχαρικών
Μπαχαρικά σε Λάδι
Αλάτι
Αρωματικά Φυτά
Ροφήματα
Βαφές Αυγών – Πασχαλινά
Εκκλησιαστικά Είδη
Γαρύφαλλο

Στο κοκκινιστό, ένα ή περισσότερα γαρύφαλλα
καρφωμένα σε ένα καρότο δίνουν ξεχωριστή γεύση στη σάλτσα.
Αφαιρέστε τα γαρύφαλλα πριν σερβίρετε.

Γαρύφαλλο

Το γαρύφαλλο έχει έντονη γεύση και άρωμα που συνδυάζει τις πικάντικες με τις γλυκές νότες και ταιριάζουν εξίσου με τη ζαχαροπλαστική και τη μαγειρική. Η αίσθηση ζεστασιάς που χαρίζει, το έχει ταυτίσει περισσότερο με το φθινόπωρο και το χειμώνα.

Δεν είναι τυχαίο που μοιάζει μ’ ένα τριαντάφυλλο σε μικρογραφία, καθώς προέρχεται από το μπουμπούκι της αειθαλούς γαρυφαλλιάς, ενός δέντρου που ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον ευκάλυπτο και που συναντάται κυρίως στην Ινδονησία, τη Μαδαγασκάρη και τη Ζανζιβάρη. Το μπουμπούκι κόβεται μόλις πάρει ένα βαθύ ροζ χρώμα –δηλαδή ακριβώς πριν ανθίσει– και αποξηραίνεται.

Εκτός από την κουζίνα, το γαρύφαλλο έχει διάφορες καλλυντικές χρήσεις και χρησιμοποιείται στην παρασκευή αρωμάτων και σε αρωματικά χώρου ή ξυλάκια. Στην αρχαιότητα, οι Κινέζοι αυλικοί μασούσαν γαρύφαλλο για να φρεσκάρουν την αναπνοή τους. Στην Ελλάδα, το γαρύφαλλο είναι γνωστό τουλάχιστον από την εποχή του Ιπποκράτη, καθώς ήταν βασικό συστατικό στο ελιξίριό του.

Στην ελληνική κουζίνα, το γαρύφαλλο χρησιμοποιείται σε γλυκά, κομπόστες, ροφήματα, αλλά και στα μαγειρευτά. Στο φαγητό συνήθως χρησιμοποιείται ολόκληρο, ενώ τριμμένο προστίθεται μόνο στα γλυκά, καθώς έτσι έχει πιο έντονη γεύση. 
 
  
χοιρινό, μοσχάρι, φρούτα, καρύδια, μέλι

Το τσάι είναι το πιο δημοφιλές ρόφημα στην Ινδία, όμως δεν πίνεται σκέτο. Οι Ινδοί χρησιμοποιούν το μαύρο τσάι ως βάση για το chai, ένα απολαυστικό μείγμα μπαχαρικών το οποίο γλυκαίνουν με μέλι και συνδυάζουν με ζεστό γάλα. Για 8 μερίδες, θα βράσετε για 10 λεπτά σε 6 φλιτζάνια νερό, 6 κόκκους μαύρο πιπέρι, 6 γαρύφαλλα, 1 ξυλάκι κανέλλα, 2 σπόρους κάρδαμο και 8 κ.γ. μαύρο τσάι. Σουρώστε και γεμίστε φλιτζάνια στη μέση ή στα 2/3, συμπληρώνοντας με ζεστό γάλα.
το γαρύφαλλο είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε μαγγάνιο;

Εκτός από γεύση, το γαρύφαλλο προσθέτει πολύτιμες θρεπτικές ουσίες στο φαγητό, όπως το μαγγάνιο – απαραίτητο στοιχείο για τη ρύθμιση των ενζύμων, ενώ βοηθά επίσης στην καλή λειτουργία του θυρεοειδή. Ένα από τα βασικά του συστατικά είναι η ουσία που λέγεται eugenol και που φέρεται να βοηθά στην προστασία κατά των τοξικών ρύπων του περιβάλλοντος. Το γαρύφαλλο έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, και αξιοσημείωτη περιεκτικότητα σε omega-3 λιπαρά.

ΓΑΡΥΦΑΛΛΟ ΟΛΟΚΛΗΡΟ
(30 γρ.)
ΓΑΡΥΦΑΛΛΟ ΤΡΙΜΜΕΝΟ
(30 γρ.)
ΓΑΡΥΦΑΛΛΟ ΤΡΙΜΜΕΝΟ
(30 γρ.)
ΓΑΡΥΦΑΛΛΟ ΟΛΟΚΛΗΡΟ
(30 γρ.)
ΓΑΡΥΦΑΛΛΟ ΤΡΙΜΜΕΝΟ
(30 γρ.)
graphics motibo - development qbit