ΑΝΑΤΟΛΗ - Τα μπαχαρικά μιας νέας εποχής
Μπαχαρικά
Μείγματα Μπαχαρικών
Μπαχαρικά σε Λάδι
Αλάτι
Αρωματικά Φυτά
Ροφήματα
Βαφές Αυγών – Πασχαλινά
Εκκλησιαστικά Είδη
Βανίλια

Σε ριζότο θαλασσινών, προσθέστε λίγη βανίλια, 1 δάφνη
και 1 κομμάτι φλούδα πορτοκαλιού.

Βανίλια

Η βανίλια, το δεύτερο ακριβότερο μπαχαρικό στον κόσμο μετά το σαφράν, παράγεται από τους καρπούς της ορχιδέας – μια διαδικασία δύσκολη και χρονοβόρα, καθώς ο καρπός αναπτύσσει το άρωμά του κατά τη διαδικασία της αποξήρανσης.

Οι Αζτέκοι ανακάλυψαν πρώτοι τη βανίλια, την οποία συνδύαζαν σε ένα ρόφημα με το κακάο. Οι Ευρωπαίοι, με τη σειρά τους, γνώρισαν το μπαχαρικό από τους Ισπανούς εξερευνητές που το έφεραν από τη Νότια Αμερική. Σήμερα, η μεγαλύτερη παραγωγή βανίλιας γίνεται στη Μαδαγασκάρη.

Με ιδιαίτερη γεύση και άρωμα, η βανίλια χαρίζει μια ανεπαίσθητη γλύκα στις συνταγές, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται κυρίως στη ζαχαροπλαστική. Η βανίλια σε σκόνη διατηρεί καλύτερα το άρωμά της από τη βανίλια σε υγρή μορφή, καθώς το αλκοόλ που αποτελεί τη βάση της εξατμίζεται κατά τη διαδικασία του μαγειρέματος.
 
 
  


η “γαλλική βανίλια” περιέχει αυγά;

Η γαλλική βανίλια είναι μια βάση που χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική και αποτελείται από βανίλια, κρόκους αυγών και προαιρετικά καραμέλα. Είναι πλούσια, κρεμώδης, με απαλό κίτρινο χρώμα και ιδιαίτερο άρωμα. Για να έχετε μια παρόμοια υφή στις συνταγές σας, χτυπήστε πρώτα τους κρόκους με τη βανίλια, προσθέτοντας έπειτα ένα ένα τα ασπράδια.

ΒΑΝΙΛΙΑ 5 τεμ.
(1,5 γρ.)
graphics motibo - development qbit