ΑΝΑΤΟΛΗ - Τα μπαχαρικά μιας νέας εποχής
Μπαχαρικά
Μείγματα Μπαχαρικών
Μπαχαρικά σε Λάδι
Αλάτι
Αρωματικά Φυτά
Ροφήματα
Βαφές Αυγών – Πασχαλινά
Εκκλησιαστικά Είδη
Βασιλικός

Ανακατέψτε στο μπλέντερ βασιλικό, σκόρδο και ελαιόλαδο,
για σάλτσα πέστο στο λεπτό.

Βασιλικός

Ο βασιλικός είναι από τα πιο αγαπητά αρωματικά φυτά της ελληνικής κουζίνας και θυμίζει έντονα καλοκαίρι, ενώ σχεδόν κάθε βεράντα έχει τουλάχιστον μια γλάστρα με ένα βασιλικό.

Ετήσιο φυτό που ευδοκιμεί σε ζεστά κλίματα, ο βασιλικός έφθασε στην Ευρώπη από την Ινδία και τη Μέση Ανατολή. Ονομάστηκε βασιλικός επειδή λέγεται πως φύτρωνε στο σημείο όπου ο Μέγας Κωνσταντίνος βρήκε τον Τίμιο Σταυρό. Λόγω της σύνδεσης αυτής, ο βασιλικός μοιράζεται σε κάποιες εκκλησιαστικές εορτές και χρησιμοποιείται για το ράντισμα των πιστών με αγιασμό.

Η γεύση που έχει ο βασιλικός “τσιμπάει” ελαφρά, συνδυάζοντας νότες πιπεριού και μέντας.

Από τα δύο βασικά είδη βασιλικού που συναντούμε στην κουζίνα (πλατύφυλλος και μικρόφυλλος βασιλικός) ο πλατύφυλλος έχει πιο έντονο άρωμα.
 
 
  
ντομάτα, κανέλλα, ελαιόλαδο, σκόρδο, κοτόπουλο, κατσικάκι, αγγούρι

Το “μπουκέτ γκαρνί” είναι ένα από τα μυστικά των σεφ για πρόσθετη νοστιμιά στα φαγητά τους. Είναι ένας συνδυασμός αρωματικών φυτών και μπαχαρικών μέσα σ' ένα σακουλάκι από τούλι που τους επιτρέπει να προσθέτουν διάφορα αρωματικά φυτά σε ένα φαγητό και να τα αφαιρούν γρήγορα όταν τελειώσει το μαγείρεμα. Εκτός από βασιλικό, στο μπουκέτ γκαρνί θα βάλετε δενδρολίβανο, ολόκληρα πιπέρια, δάφνη, σέλινο, μαϊντανό και θυμάρι.
ο βασιλικός μειώνει το στρες;

Στο βασιλικό αποδίδονται διάφορες ωφέλιμες δράσεις για τον ανθρώπινο οργανισμό, όπως η μείωση του στρες. Επιστημονικές μελέτες συνιστούν επίσης πως βοηθά όσους πάσχουν από άσθμα όταν εισπνέεται ή όταν καταναλώνεται ως αφέψημα.

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ
(55 γρ.)
graphics motibo - development qbit