ΑΝΑΤΟΛΗ - Τα μπαχαρικά μιας νέας εποχής
Μπαχαρικά
Μείγματα Μπαχαρικών
Μπαχαρικά σε Λάδι
Αλάτι
Αρωματικά Φυτά
Ροφήματα
Βαφές Αυγών – Πασχαλινά
Εκκλησιαστικά Είδη
Γλυκάνισο

Αντί για κανέλλα, πασπαλίστε ψητό μήλο ή κυδώνι με γλυκάνισο
– ή ψήστε τα με λίγη ζάχαρη αρωματισμένη με γλυκάνισο.

Γλυκάνισο

Ο γλυκάνισος φυτρώνει σε όλη τη Μεσόγειο, ιδιαίτερα στην Ανατολική. Χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική, αλλά και στην παρασκευή αλκοολούχων απεριτίφ, όπως το ελληνικό ούζο και το γαλλικό παστίς.

Το φυτό ανήκει στην οικογένεια των σελινοειδών, των οποίων χρησιμοποιούμε το σπόρο, ο οποίος συλλέγεται τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ο γλυκάνισος είναι γνωστός από την αρχαιότητα και χρησιμοποιείται στη μαγειρική, αλλά και τη ζαχαροπλαστική. Οι αρχαίοι Ρωμαίοι κρεμούσαν επίσης μπουκέτα από γλυκάνισο πάνω από το κρεβάτι για να διώχνει τους εφιάλτες. Στην αρχαία Ελλάδα, το χρησιμοποιούσαν κατά της αϋπνίας, ενώ ακόμα και σήμερα ένα αφέψημα από γλυκάνισο με λίγο μέλι ηρεμεί και καταπραΰνει τον οργανισμό.

Η ονομασία “γλυκάνισος” προδίδει την απαλή γλύκα που χαρακτηρίζει την ιδιαίτερη γεύση του μπαχαρικού, η οποία θυμίζει μάραθο.
 
 
  


ο Ιπποκράτης πίστευε πως ο γλυκάνισος σταματά το φτάρνισμα;

Έκτος από καρύκευμα, ο γλυκάνισος χρησιμοποιείται στις εναλλακτικές και παραδοσιακές ιατρικές ως φάρμακο. Ένα αφέψημα θεωρείται ιδιαίτερα τονωτικό – και ίσως για το λόγο αυτόν οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν αφροδίσιες ιδιότητες στο γλυκάνισο.


ΓΛΥΚΑΝΙΣΟ ΟΛΟΚΛΗΡΟ
(35 γρ.)
ΓΛΥΚΑΝΙΣΟ ΟΛΟΚΛΗΡΟ
(30 γρ.)
graphics motibo - development qbit