ΑΝΑΤΟΛΗ - Τα μπαχαρικά μιας νέας εποχής
Μπαχαρικά
Μείγματα Μπαχαρικών
Μπαχαρικά σε Λάδι
Αλάτι
Αρωματικά Φυτά
Ροφήματα
Βαφές Αυγών – Πασχαλινά
Εκκλησιαστικά Είδη
Δάφνη

Πλέξτε λίγα φύλλα δάφνης στο Χριστουγεννιάτικο στεφάνι
ή στο στολισμό του τραπεζιού.

Δάφνη

Η δάφνη, ένα από τα πιο αρωματικά φυτά της ελληνικής κουζίνας, είναι τα φύλλα ενός μικρού δέντρου γνωστό από την αρχαιότητα.

Φύλλα δάφνης προσθέτουμε σε σούπες, όσπρια ή μαγειρευτά. Τα φρέσκα φύλλα έχουν ελάχιστη γεύση ή άρωμα, καθώς αυτό αναπτύσσεται στη διαδικασία της αποξήρανσης που διαρκεί 4-6 εβδομάδες.

Η γεύση του βότανου συνδυάζει πικρό και γλυκό, με νότες από άνθη θυμαριού και ρίγανης. Για ακόμα πιο έντονη γεύση, μπορείτε να θρυμματίσετε τα φύλλα.

Παρότι η δάφνη χρησιμοποιείται κυρίως σε φαγητά, έχει θέση και στη ζαχαροπλαστική, καθώς χρησιμοποιείται για να αρωματίσει κρέμες ή ρυζόγαλο. Θυμηθείτε να αφαιρέσετε τα φύλλα δάφνης πριν το σερβίρισμα.
 
 
  
κοτόπουλο, ψάρι, κουνουπίδι, πατάτες

Στη μυθολογία, η δάφνη συνδέθηκε με τον θεό Απόλλωνα και τη νίκη, καθώς οι αρχαίοι Έλληνες έπλεκαν τα φύλλα της σε στεφάνια, τα οποία τοποθετούσαν στα κεφάλια των νικητών σε αγώνες. Ίσως αυτό να μην ήταν τυχαίο, καθώς σήμερα γνωρίζουμε ότι η δάφνη περιέχει συστατικά ωφέλιμα για το τριχωτό της κεφαλής. Για λαμπερά μαλλιά που μοσχοβολούν φρεσκάδα, ξεπλύνετε με νερό στο οποίο έχετε βράσει φύλλα δάφνης, μετά το λούσιμο.
η δάφνη χρησιμοποιείται στη συσκευασία της σταφίδας και των αποξηραμένων σύκων;

Η δάφνη συνιστάται ως φυσικό συντηρητικό στο τουρσί αλλά και σε αποξηραμένα φρούτα. Παραδοσιακά, τοποθετούνταν 1-2 φύλλα δάφνης σε δοχεία με αλεύρι και σιτηρά για να αποτρέπουν μυγάκια και άλλα έντομα.

ΔΑΦΝΗ
(15 γρ.)
graphics motibo - development qbit