ΑΝΑΤΟΛΗ - Τα μπαχαρικά μιας νέας εποχής
Μπαχαρικά
Μείγματα Μπαχαρικών
Μπαχαρικά σε Λάδι
Αλάτι
Αρωματικά Φυτά
Ροφήματα
Βαφές Αυγών – Πασχαλινά
Εκκλησιαστικά Είδη
Δίκταμο

Προσθέστε λίγο δίκταμο στο τσίπουρο ή στη ρακί. 

Δίκταμο

Γνωστό με την επιστημονική ονομασία Origanum dictamnus, το δίκταμο φυτρώνει μόνο στην Κρήτη, όπου αποκαλείται έρωντας καθώς σε διάφορες παραδόσεις έχει συνδεθεί με ερωτικά φίλτρα όταν καίγεται. Στην Κρήτη, πάντως, το συνιστούν για συνάχι ή γρίπη, πονοκεφάλους και πεπτικές διαταραχές.

Σπάνιο φυτό πριν τη συστηματική καλλιέργειά του, παράγει λουλούδια με ροζ ή απαλό μοβ χρώμα. Το αφέψημα παράγεται από τους ανθούς, ενώ τα φύλλα του χρησιμοποιούνται στην παρασκευή ποτών όπως το βερμούτ.

Παρασκευή: Σ' ένα φλιτζάνι, προσθέστε 2 κ.σ. δίκταμο. Περιχύστε με βραστό νερό, αφήστε 3-5 λεπτά. Σουρώστε και σερβίρετε.  
 
  
μέλι

Σε πολλές περιοχές, τα φύλλα του δίκταμου χρησιμοποιούνται ως αρωματικό βότανο στην κουζίνα. Τρίψτε αποξηραμένα φύλλα με μαϊντανό, θυμάρι σκόρδο, αλάτι και πιπέρι για ένα μείγμα που ταιριάζει με ψητά ψάρια.
το δίκταμο έχει επουλωτικές ιδιότητες;

Οι επουλωτικές ιδιότητες του δίκταμου αναφέρονται σε διάφορες πηγές, όπως ο Αριστοτέλης και ο Βεργίλιος, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι η κατανάλωση του βότανου κλείνει πληγές από βέλη.
Το μαγικό φυτό που εμποδίζει τις ουλές στο έργο “Χάρι Πότερ και ο Ημίαιμος Πρίγκιψ” εικάζεται πως επίσης αναφέρεται στο δίκταμο. 

ΔΙΚΤΑΜΟ
(20 γρ.)
graphics motibo - development qbit