ΑΝΑΤΟΛΗ - Τα μπαχαρικά μιας νέας εποχής
Μπαχαρικά
Μείγματα Μπαχαρικών
Μπαχαρικά σε Λάδι
Αλάτι
Αρωματικά Φυτά
Ροφήματα
Βαφές Αυγών – Πασχαλινά
Εκκλησιαστικά Είδη
Δυόσμος

Αρωματίστε το χώρο σας τοποθετώντας ένα ταψάκι με δυόσμο
και λίγο νερό πάνω στο καλοριφέρ.

Δυόσμος

Ο δυόσμος είναι ένα ποώδες αρωματικό φυτό με ιδιαίτερο άρωμα από το οποίο χρησιμοποιούνται τα φύλλα, φρέσκα ή αποξηραμένα. Γνωστός από την αρχαιότητα, ο δυόσμος έχει ρίζες στην ελληνική μυθολογία όπου ταυτίζεται με τη νύμφη Μίνθη – από της οποίας το όνομα προέρχεται η αγγλική ονομασία του βότανου, mint. Στο δυόσμο αποδίδονται διάφορες φαρμακευτικές και καλλυντικές ιδιότητες, ενώ στον αραβικό κόσμο το βότανο συνδέεται με τον αισθησιασμό.

Ο δυόσμος έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες, που σε συνδυασμό με το άρωμα και τη φρέσκια γεύση του, το καθιστούν ιδανικό για προϊόντα στοματικής φροντίδας. Ο Ιπποκράτης συνιστούσε δυόσμο κατά της δυσπεψίας, ενώ παραδοσιακά συνιστάται επίσης κατά της ναυτίας και του βήχα.

Ο δυόσμος είναι από τα βασικά αρωματικά της πολίτικης κουζίνας, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με την κανέλλα σε κόκκινες σάλτσες και σε μαρινάδες. Εκτός από το φαγητό, ο δυόσμος χρησιμοποιείται και στα γλυκά, ενώ συνεχώς αυξάνονται οι οπαδοί του δυόσμου ως αφέψημα.
 
 
  
χόρτα, πατάτες, αρακάς, καρότα, τυρί, φρούτα, αρνί

Στη Μέση Ανατολή ο δυόσμος κατέχει τη θέση που έχει η ρίγανη στη μεσογειακή κουζίνα, με εξίσου έντονη γεύση, αλλά ανεπαίσθητα γλυκιά. Γεμίστε ένα μικρό γυάλινο δοχείο με δυόσμο και ελαιόλαδο και φυλάξτε στο ψυγείο για να προσθέσετε σε σκέτη σάλτσα ντομάτας ή να σερβίρετε με βραστές πατάτες ή πάνω σε φέτα ή άλλο τυρί.
ο δυόσμος μετριάζει τη δράση της καφεΐνης;

Το τσάι με δυόσμο είναι ένα υπέροχο και χαλαρωτικό ρόφημα. Ένας λόγος είναι πιθανά οι ενδείξεις ότι κάποια συστατικά του δυόσμου μειώνουν τη δράση των ταννίνων και της καφεΐνης. Έτσι, προσθέτοντας λίγο δυόσμο στη σοκολάτα ή τον καφέ μπορείτε να απολαύσετε αυτά τα ροφήματα όλες τις ώρες της ημέρας.

ΔΥΟΣΜΟΣ
(60 γρ.)
graphics motibo - development qbit