ΑΝΑΤΟΛΗ - Τα μπαχαρικά μιας νέας εποχής
Μπαχαρικά
Μείγματα Μπαχαρικών
Μπαχαρικά σε Λάδι
Αλάτι
Αρωματικά Φυτά
Ροφήματα
Βαφές Αυγών – Πασχαλινά
Εκκλησιαστικά Είδη
Κακουλέ (Κάρδαμο)

Δώστε στο καφεκοπτείο 1-2 σπόρους από κάρδαμο να σας κόψουν μαζί με τον ελληνικό καφέ.

Κακουλέ (Κάρδαμο)

Γνωστό από την αρχαιότητα, με αναφορές στη Γραμμική Β, το κακουλέ ή κάρδαμο είναι ο σπόρος ενός αυτοφυούς φυτού που φύεται κυρίως στην Ινδία, αλλά καλλιεργείται πλέον σε πολλές χώρες. Φυτρώνει σε μεγάλα υψόμετρα και η συγκομιδή γίνεται σταδιακά από την αρχή του καλοκαιριού έως τα μέσα του φθινοπώρου.

Το κάρδαμο είναι μεταξύ των ακριβότερων μπαχαρικών στον κόσμο μετά το σαφράν, αλλά λίγο αρκεί. Ιδιαίτερα αγαπητό στην ινδική κουζίνα, το κάρδαμο έχει μια πολύπλοκη γεύση που συνδυάζει τη ζεστασιά του πιπεριού, με αναφορές στο λεμόνι, τη μέντα, τον ευκάλυπτο, το πεύκο και νότες λουλουδιών.

Στην κουζίνα χρησιμοποιούμε τους σπόρους που υπάρχουν μέσα στον καρπό, τον οποίο αφαιρούμε σπάζοντας πρώτα το φλοιό (με προσεκτικό χτύπημα στο γουδί).
 
 
  
ρύζι, κρέμες, καρότα, εσπεριδοειδή, κολοκύθα, καφέ, τσάι, φακές, κοτόπουλο

Με αρωματισμένη ζάχαρη θα δώσετε ξεχωριστή γεύση σ' ένα απλό κέικ, μια κρέμα ή ένα ρυζόγαλο. Ανακατέψτε τη ζάχαρη με τριμμένο κάρδαμο (1 γρ. για κάθε φλιτζάνι ζάχαρη) και αποθηκεύστε σε ένα δοχείο για 1 εβδομάδα τουλάχιστον. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε κανονικά, σύμφωνα με τη συνταγή.


το κάρδαμο ενισχύει τη δράση της μαγιάς;

Με λίγο κάρδαμο μπορείτε να δώσετε ξεχωριστή γεύση σ’ ένα κέικ (βανίλια, σοκολάτα ή με φρούτα). Προσθέτοντας λίγο κάρδαμο στο κέικ ή στο ψωμί δεν θα δώσετε μόνο επιπλέον γεύση, αλλά θα γίνει και πιο αφράτο. Μια φυσική ουσία στον κάρδαμο ενισχύει τη δράση της μαγιάς.


ΚΑΚΟΥΛΕ
(20 γρ.)
ΚΑΚΟΥΛΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ
(5 γρ.)
ΚΑΚΟΥΛΕ ΤΡΙΜΜΕΝΟ
(5 γρ.)
graphics motibo - development qbit