ΑΝΑΤΟΛΗ - Τα μπαχαρικά μιας νέας εποχής
Μπαχαρικά
Μείγματα Μπαχαρικών
Μπαχαρικά σε Λάδι
Αλάτι
Αρωματικά Φυτά
Ροφήματα
Βαφές Αυγών – Πασχαλινά
Εκκλησιαστικά Είδη
Κανέλλα

Γρήγορη σάλτσα για μακαρόνια με γεύση καλοκαιριού:
σιγοβράστε φρέσκια τριμμένη ντομάτα με λίγο λάδι,
λίγα ψιλοκομμένα φύλλα βασιλικού, 1 ξυλάκι κανέλλα
και αλατοπίπερο.

Κανέλλα

Η κανέλλα, αρωματικό μπαχαρικό που χρησιμοποιείται εξίσου σε γλυκά και φαγητά, επενδύει τις γεύσεις των άλλων υλικών μιας συνταγής με μια ανεπαίσθητη γλύκα και ζεστασιά. Η κανέλλα είναι από τα πιο γνωστά μπαχαρικά στον κόσμο, τόσο μάλιστα που το χαρακτηριστικό καφέ-κόκκινο χρώμα της έχει καθιερωθεί ως απόχρωση.

Η κανέλλα παράγεται από το φλοιό του ομώνυμου αειθαλούς δέντρου που συναντάται κυρίως στη Νοτιοανατολική Ασία και εμφανίστηκε στην Ευρώπη το 16ο αιώνα. Όμως, η αγγλική ονομασία “σίναμον” προέρχεται από το ελληνικό “κιννάμωμον” – κάτι που συνιστά ότι το μπαχαρικό ήταν γνωστό στην Ελλάδα σε παλαιότερους χρόνους. Υπάρχουν επίσης αναφορές στην κανέλλα σε αρχαία ελληνικά και ρωμαϊκά κείμενα.

Η κανέλλα είναι μία από τις βασικές “γεύσεις” της ελληνικής κουζίνας από τους Βυζαντινούς χρόνους και χαρακτηριστική της πολίτικης κουζίνας. Τη συναντάμε σε παραδοσιακά γλυκά, μπισκότα, κρέμες, κέικ και γλυκά ψωμιά, ενώ στο φαγητό κυρίως στα κοκκινιστά. Χρησιμοποιείται σε ξυλάκι όταν θέλουμε απλά να προσθέσουμε γεύση και αφαιρείται στη διάρκεια ή στο τέλος του μαγειρέματος, ενώ τριμμένη χρησιμοποιείται όταν αναμειγνύεται με άλλα υλικά ή για πασπάλισμα.

 
 
  
καρύδια, μέλι, κρέμα ή παγωτό βανίλια, μήλο

Στο Μεξικό και στην Ισπανία πασπαλίζουν το αγαπημένο τους ρόφημα, τη ζεστή σοκολάτα, με κανέλλα, ενώ συνηθίζεται επίσης να την πασπαλίζουμε και στον καπουτσίνο. Σε πολλές χώρες είναι ιδιαίτερα δημοφιλής γεύση στο πρωινό. Πασπαλίστε στο κουάκερ ή τα δημητριακά – ή αντικαταστήστε τη μαρμελάδα με “βούτυρο μήλου” που θα φτιάξετε σιγοβράζοντας 2 κιλά μήλα, 2 φλιτζάνια ζάχαρη, 2 γρ. τριμμένη κανέλλα συν 1 ξυλάκι, ½ γρ. γαρύφαλλο, 1 λίτρο νερό και χυμό ενός λεμονιού. Βράστε μέχρι να δημιουργηθεί ένας πυκνός πολτός, προσθέτοντας λίγο νερό αν χρειαστεί, ώστε να λιώσουν τελείως τα μήλα. Αφαιρέστε το ξυλάκι κανέλλας και φυλάξτε σε βάζο στο ψυγείο.
οι αρχαίοι Αιγύπτιοι τη χρησιμοποιούσαν ως συντηρητικό;

Σύγχρονες μελέτες επισημαίνουν την παρουσία διάφορων φυσικών ουσιών με αντιβακτηριακή δράση στο φλοιό της κανέλλας, κάτι που εξηγεί γιατί οι αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν το μπαχαρικό αυτό ως συντηρητικό, κυρίως στο βαλσάμωμα νεκρών. Η κανέλλα περιέχει επίσης μικρές ποσότητες σιδήρου και ασβεστίου, ενώ πρόσφατες έρευνες μελετούν τη σχέση του μπαχαρικού με τη μείωση της χοληστερίνης και το επίπεδο σακχάρων στο αίμα.

ΚΑΝΕΛΛΑ ΤΡΙΜΜΕΝΗ
(45 γρ.)
ΚΑΝΕΛΛΑ ΞΥΛΟ
(25 γρ.)
ΚΑΝΕΛΛΑ ΤΡΙΜΜΕΝΗ
(35 γρ.)
ΚΑΝΕΛΛΑ ΤΡΙΜΜΕΝΗ
(50 γρ.)
ΚΑΝΕΛΛΑ ΞΥΛΟ
(50 γρ.)
graphics motibo - development qbit