ΑΝΑΤΟΛΗ - Τα μπαχαρικά μιας νέας εποχής
Μπαχαρικά
Μείγματα Μπαχαρικών
Μπαχαρικά σε Λάδι
Αλάτι
Αρωματικά Φυτά
Ροφήματα
Βαφές Αυγών – Πασχαλινά
Εκκλησιαστικά Είδη
Κόλιανδρος

Δώστε στο ρύζι μια διακριτική γεύση, προσθέτοντας 2-3 σπόρους
στο νερό καθώς βράζει.

Κόλιανδρος

Το μπαχαρικό που γνωρίζουμε ως κόλιανδρο δεν είναι παρά ο αποξηραμένος σπόρος του ομώνυμου μονοετούς φυτού το οποίο ευδοκιμεί σε μεσογειακά κλίματα. Οι σπόροι έχουν μια κάπως ιδιαίτερη γήινη γεύση που αφήνει στον ουρανίσκο ένα συνδυασμό από εσπεριδοειδή και φασκόμηλο και έχει φανατικούς οπαδούς ανά τον κόσμο.

Αναφορές στον κόλιανδρο υπάρχουν στην Παλαιά Διαθήκη, ενώ είναι από τα βασικά μπαχαρικά που συναντάμε στις κουζίνες της Κούβας και του Μεξικού, καθώς και της Ασίας και της Μέσης Ανατολής, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με το κύμινο. Επειδή υπάρχει ταυτόχρονα σε πολλούς πολιτισμούς, οι ρίζες του δεν είναι γνωστές, εκτός από κάποιες χώρες της Νότιας Αμερικής όπου το εισήγαγαν Ισπανοί κατακτητές.

Σε πολλές κουζίνες χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλα μπαχαρικά και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην κυπριακή μαγειρική. Στην ελληνική κουζίνα το χρησιμοποιούμε σε σούπες, φαγητά κατσαρόλας, όπως πατάτες γιαχνί, αλλά και στα ψητά, προσθέτοντας άλλοτε ολόκληρους σπόρους και άλλοτε κοπανισμένους. Για πιο έντονη γεύση, καβουρντίστε ελαφρά πριν προσθέσετε στο φαγητό.
 
 
  
καρότο, φακές, αρνί, κοτόπουλο, χοιρινό, κουνουπίδι

Ντομάτα και κόλιανδρος είναι ένας εξαιρετικός συνδυασμός. Ανακαλύψτε τον, απολαμβάνοντας μια απλή ντοματοσαλάτα με λάδι και λίγο τριμμένο κόλιανδρο. Ή προσθέστε λίγο τριμμένο κόλιανδρο στο Bloody Mary (ή σε σκέτο ντοματοχυμό).
ο Ιπποκράτης χορηγούσε τον κόλιανδρο ως φάρμακο;

Ο κόλιανδρος έχει πράγματι πολλές ωφέλιμες ιδιότητες για τον οργανισμό, σύμφωνα με σύγχρονες μελέτες, καθώς περιέχει μαγγάνιο, σίδηρο και άλλες θρεπτικές ουσίες. Εκτός από αντιφλεγμονώδη δράση, έρευνες συνιστούν ότι βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Περιέχει αντιβακτηριακές ουσίες που βοηθούν στην αποβολή επικίνδυνων τοξινών. Αν έχετε συνάχι, προσθέστε 1-2 σπόρους σε ένα ζεστό αφέψημα.

ΚΟΛΙΑΝΔΡΟ ΤΡΙΜΜΕΝΟ
(40 γρ.)
graphics motibo - development qbit