ΑΝΑΤΟΛΗ - Τα μπαχαρικά μιας νέας εποχής
Μπαχαρικά
Μείγματα Μπαχαρικών
Μπαχαρικά σε Λάδι
Αλάτι
Αρωματικά Φυτά
Ροφήματα
Βαφές Αυγών – Πασχαλινά
Εκκλησιαστικά Είδη
Κουρκουμάς

Αντί μαγιονέζας, συνοδέψτε το ψάρι με σάλτσα από κουρκουμά
σε στραγγιστό γιαούρτι ή κατά προτίμηση κρεμ φρες (αν βρείτε).

Κουρκουμάς

Γνωστός επίσης και ως “ινδικό σαφράν”, ο κουρκουμάς παρασκευάζεται από την αποξηραμένη ρίζα του φυτού Curcuma longa, φυτό που προέρχεται από την Ινδονησία και τη Νότια Ινδία.

Ενώ εισήχθη στην Ευρώπη στις αρχές του 13ου αιώνα, η χρήση του στις ευρωπαϊκές κουζίνες ήταν περιορισμένη μέχρι πρόσφατα.

Εκτός από τη ρίζα, σε κάποιες περιοχές της Ινδίας χρησιμοποιούνται και τα φύλλα του φυτού ως λαδόκολλα.

Ο κουρκουμάς έχει βαθύ κίτρινο χρώμα, μέτριο άρωμα και γεύση ελαφρώς πιπεράτη με τόνους που θυμίζουν πορτοκάλι και πιπερόριζα.

Χρησιμοποιείται ως φυσική χρωστική ουσία σε τυριά, γαλακτοκομικά, αναψυκτικά και σάλτσες.
 
 
  
ρύζι, κοτόπουλο, αυγά, φακές, θαλασσινά, τουρσιά, κουνουπίδι

Πικάντικο μπαχαρικό, γνωστό και διαδεδομένο κυρίως από την ινδική κουζίνα. Χρησιμοποιείται για να δίνει χρώμα στα φαγητά, και κυρίως στο ρύζι. Επίσης, χρησιμοποιείται στο κουσκούς και σε σάλτσες, όπως στη μουστάρδα. Δοκιμάστε το σε κοτόπουλο ή άλλα μαγειρευτά κρέατα, αλλά και στην φακή ή τη φάβα. Όμως προσοχή! Μη βάλετε πολύ, γιατί πικρίζει.
ο κουρκουμάς θεωρείται εξαιρετικά ωφέλιμος για τον οργανισμό;

Η αυξανόμενη δημοτικότητα και χρήση του κουρκουμά στις ευρωπαϊκές χώρες οφείλεται κυρίως σε μια σειρά από μελέτες που υποστηρίζουν ότι έχει διάφορες ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό. Ενώ είναι γνωστό στις παραδοσιακές ιατρικές της Κίνας και της Ινδίας για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, επιστημονικές μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη αποδεικνύουν και την ισχυρή αντιοξειδωτική του δράση.

ΚΟΥΡΚΟΥΜΑΣ
(35 γρ.)
graphics motibo - development qbit