ΑΝΑΤΟΛΗ - Τα μπαχαρικά μιας νέας εποχής
Μπαχαρικά
Μείγματα Μπαχαρικών
Μπαχαρικά σε Λάδι
Αλάτι
Αρωματικά Φυτά
Ροφήματα
Βαφές Αυγών – Πασχαλινά
Εκκλησιαστικά Είδη
Κύμινο

Προσθέστε κύμινο σε μαλακό λευκό ή ημίσκληρο κίτρινο τυρί
και σερβίρετε με φρυγανισμένο ψωμί.

Κύμινο

Το κύμινο που χρησιμοποιούμε στο φαγητό προέρχεται από τον αποξηραμένο σπόρο ενός ποώδους φυτού που συναντάμε στο τόξο που εκτείνεται από την Ανατολική Μεσόγειο έως την Ινδία και ανήκει στην ίδια οικογένεια με το μαϊντανό. Είναι ιδιαίτερα αρωματικό, με δυνατή γεύση, που πικρίζει ελαφρά και προσθέτει μια πιπεράτη νότα στο φαγητό.

Το κύμινο είναι από τα βασικά συστατικά στο μείγμα μπαχαρικών που γνωρίζουμε ως κάρρυ. Λόγω της ευρείας κατανάλωσής του σε χώρες με μεγάλους πληθυσμούς, το κάρρυ είναι το δεύτερο σε κατανάλωση μπαχαρικό στον κόσμο μετά το πιπέρι.

Ενώ θεωρείται δευτερεύον μπαχαρικό της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας, στην αρχαιότητα κατείχε περίοπτη θέση στο τραπέζι – κυριολεκτικά, καθώς κατείχε τη θέση του αλατιού και του πιπεριού. Χρησιμοποιείται ολόκληρο ή τριμμένο. Για πιο έντονη γεύση, προτιμήστε σπόρους που θα καβουρντίσετε πρώτα σε ένα αντικολλητικό τηγάνι.

Το κύμινο χρειάζεται χρόνο να αναπτύξει τη γεύση του, γι’ αυτό και το προσθέτουμε στην αρχή του μαγειρέματος. Χρησιμοποιείται ολόκληρο ή ελαφρά σπασμένο, ιδιαίτερα σε μαρινάδα ή άλμη.
 
 
  
τυρί, ψωμί, αρνί, κατσίκι, καρότο, ρύζι, όσπρια, μοσχάρι, κουνουπίδι, φάβα

Τα αρωματικά φυτά και τα μπαχαρικά έχουν και ιδιότητες που μας επιτρέπουν να τα χρησιμοποιούμε για διάφορες οικιακές χρήσεις αντί των τοξικών χημικών. Το κύμινο, για παράδειγμα, απωθεί τα μυρμήγκια. Έτσι, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να σφραγίσουμε χαραμάδες με ασφάλεια, ιδίως αν στο σπίτι υπάρχουν μικρά παιδιά ή κατοικίδια.
το κύμινο φέρεται να έχει κάποιες αντι-καρκινικές ιδιότητες;

Πρόσφατες εργαστηριακές μελέτες σε πειραματόζωα κατέδειξαν ότι το κύμινο ίσως εμποδίζει την ανάπτυξη όγκων στο στομάχι και το ήπαρ. Αν και απαιτούνται επιπλέον μελέτες για επιβεβαίωση, οι επιστήμονες αποδίδουν τη δράση αυτή στις αντιτοξικές ιδιότητες του μπαχαρικού. Οι έρευνες αυτές επιβεβαιώνουν την παραδοσιακή χρήση του κύμινου για τη διευκόλυνση της πέψης.

ΚΥΜΙΝΟ ΤΡΙΜΜΕΝΟ
(40 γρ.)
ΚΥΜΙΝΟ ΤΡΙΜΜΕΝΟ
(30 γρ.)
ΚΥΜΙΝΟ ΤΡΙΜΜΕΝΟ
(30 γρ.)
graphics motibo - development qbit