ΑΝΑΤΟΛΗ - Τα μπαχαρικά μιας νέας εποχής
Μπαχαρικά
Μείγματα Μπαχαρικών
Μπαχαρικά σε Λάδι
Αλάτι
Αρωματικά Φυτά
Ροφήματα
Βαφές Αυγών – Πασχαλινά
Εκκλησιαστικά Είδη
Μαχλέπι

Στη ζεστή σοκολάτα ή στο γάλα, προσθέστε λίγο μαχλέπι.

Μαχλέπι

Το μαχλέπι παρασκευάζεται από τους σπόρους της αγριοκερασιάς και χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά στη ζαχαροπλαστική.

Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στις Αραβικές χώρες και τη Μέση Ανατολή, ενώ οι μεγαλύτερες καλλιέργειες βρίσκονται στη Συρία και το Ιράν.

Επειδή το μαχλέπι χρησιμοποιείται κυρίως σε τσουρέκια, συχνά θεωρείται εναλλακτικό της μαστίχας. Οι γεύσεις των δύο όμως είναι πολύ διαφορετικές, αφού το μαχλέπι αφήνει την αίσθηση του πικραμύγδαλου με κεράσι.

Καθώς το μαχλέπι έχει σχετικά έντονο άρωμα, θέλει προσοχή στη χρήση. Εκτός από τσουρέκια και γλυκά, δοκιμάστε το σε συνδυασμό με φρέσκα φρούτα και με κομπόστες.
 
 
  
κέικ, κουλουράκια, κρέμες και κρεμώδη γλυκά, τσουρέκι, ροφήματα

Στην κουζίνα της Συρίας βρίσκουμε μία από τις ελάχιστες χρήσεις του μαχλεπιού εκτός ζαχαροπλαστικής ή αρτοποιίας. Ζεματίστε σκληρό πρόβειο τυρί (κομμένο σε κύβους) σε βραστό νερό με μαχλέπι. Στραγγίξτε και τοποθετήστε σε δοχεία με άλμη και μαχλέπι.
το μαχλέπι χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ως άρωμα;

Το σαγηνευτικό άρωμα που δίνει το μαχλέπι στο τσουρέκι και σε άλλα γλυκά ανακαλύφθηκε πρώτα από αρωματοποιούς, καθώς στη Μέση Ανατολή χρησιμοποιήθηκε αρχικά στην παρασκευή αρωμάτων και έπειτα στην κουζίνα.

ΜΑΧΛΕΠΙ
(10 γρ.)
ΜΑΧΛΕΠΙ ΤΡΙΜΜΕΝΟ
(10 γρ.)
graphics motibo - development qbit