ΑΝΑΤΟΛΗ - Τα μπαχαρικά μιας νέας εποχής
Μπαχαρικά
Μείγματα Μπαχαρικών
Μπαχαρικά σε Λάδι
Αλάτι
Αρωματικά Φυτά
Ροφήματα
Βαφές Αυγών – Πασχαλινά
Εκκλησιαστικά Είδη
Μουστάρδα

Περιχύστε βραστά λαχανικά με μια σάλτσα από ταχίνι
και μουστάρδα αραιωμένη με βραστό νερό.

Μουστάρδα

Η μουστάρδα παρασκευάζεται από σπόρους σιναπιού, ένα αρκετά κοινό μονοετές φυτό που βγάζει λουλούδια με έντονο κίτρινο χρώμα – σαν τη μουστάρδα. Σε κάποιες χώρες, εκτός από το σπόρο, χρησιμοποιούνται και τα φύλλα.

Γνωστό από την αρχαιότητα, ο πολτός σιναπιού απέκτησε την ονομασία “μουστάρδα” από τους Γάλλους και το οφείλει στην πρακτική να αναμειγνύουν τους θρυμματισμένους σπόρους με κρασί, δηλαδή με μούστο.

Στο Βατικανό υπάρχει επίσημη θέση μουσταρδοποιού που ορίστηκε από τον πάπα Ιωάννη ΚΒ’, ο οποίος είχε ιδιαίτερη αδυναμία σ' αυτό το άρτυμα.

Η ένταση της μουστάρδας κυμαίνεται από “γλυκιά” και πιπεράτη έως πολύ καυτερή, ανάλογα με τα άλλα συστατικά. Το παράδοξο είναι ότι η καυτή μουστάρδα αραιώνεται με κρύο νερό και η ήπια με καυτό.
 
 
  
κοτόπουλο, τυρί, χοιρινό, λάχανο, αυγά, ψωμί

Αν περισσέψει λίγο κρασί, φυλάξτε το και φτιάξτε σπιτική μουστάρδα. Εκτός από κρασί, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξίδι και να συνδυάστε μουστάρδα σε σκόνη με ολόκληρους σπόρους. Πειραματιστείτε με διάφορα είδη ξιδιού (όπως μπαλσάμικο) ή κρασιά, ακόμα και με κάποιο αρωματικό φυτό ή μπαχαρικό. Φυλάξτε σε μικρά βαζάκια – είναι ιδανικά για δώρο.
ο Πυθαγόρας συνιστούσε τη μουστάρδα για τη θεραπεία από τσίμπημα σκορπιού;

Στην αρχαιότητα, η μουστάρδα ήταν πιο διαδεδομένη για τις φαρμακευτικές της ιδιότητες παρά ως μπαχαρικό. Η πιο κοινή χρήση της αφορά μια πυκνή αλοιφή με κρασί ως έμπλαστρο. Ακόμα και σήμερα, το έμπλαστρο μουστάρδας χρησιμοποιείται για να καταπραΰνει το μυϊκό πόνο.

ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ ΣΚΟΝΗ
(33 γρ.)
graphics motibo - development qbit