ΑΝΑΤΟΛΗ - Τα μπαχαρικά μιας νέας εποχής
Μπαχαρικά
Μείγματα Μπαχαρικών
Μπαχαρικά σε Λάδι
Αλάτι
Αρωματικά Φυτά
Ροφήματα
Βαφές Αυγών – Πασχαλινά
Εκκλησιαστικά Είδη
Μπούκοβο

Στο μπλέντερ, χτυπήστε ένα μαλακό άσπρο τυρί, όπως το κατίκι Δομοκού (ή ένα συνδυασμό φέτας με λίγο γιαούρτι), με λίγο αλάτι, ελάχιστο λάδι και μπούκοβο για μια απίθανη σπιτική τυροκαυτερή.

Μπούκοβο

Το μπούκοβο είναι η βαλκανική εκδοχή της πάπρικας, αλλά προέρχεται αποκλειστικά από καυτές κόκκινες πιπεριές, αποξηραμένες και ψιλοκομμένες σε φλούδες αντί τριμμένες σε σκόνη. Είναι μικρές καυτερές πιπερίτσες του είδους καγιέν, τις οποίες χρησιμοποιούν ολόκληρες, αποξηραμένες ή σε ξίδι, στην κινέζικη κουζίνα της περιοχής Σετσουάν.

Οι πιπερίτσες αυτές είναι πλούσιες σε βιταμίνη Α, ενώ το κόκκινο πιπέρι θεωρείται αφροδίσιο καθώς η καψαϊκίνη που περιέχει αυξάνει τη ροή του αίματος σε όλο το σώμα. Η καυτερή γεύση του μπούκοβου οφείλεται στους σπόρους του, που δεν αφαιρούνται αλλά αποξηραίνονται ως μέρος του μείγματος.

Χρησιμοποιείται στην ιταλική κουζίνα και είναι τόσο διαδεδομένο, που στα ιταλικά εστιατόρια συχνά θα δείτε βαζάκια με μπούκοβο τοποθετημένα στο τραπέζι μαζί με το αλατοπίπερο.

Χρησιμοποιείται τόσο στη διάρκεια του μαγειρέματος όσο και πασπαλισμένο πάνω από το πιάτο, όπως σ’ ένα κομμάτι πίτσα. Δοκιμάστε το σε όσπρια όπως η φασολάδα ή σε λουκάνικα ψητά ή τηγανητά.
 
 
  
κρέατα, θαλασσινά, βραστά λαχανικά, κοκκινιστές σάλτσες, μακαρόνια

Τα αρωματισμένα λάδια είναι ένα από τα μικρά μυστικά των μεγάλων σεφ. Γεμίστε ένα μικρό μπουκάλι με ελαιόλαδο και προσθέστε λίγο μπούκοβο. Αφήστε για 15 μέρες για να αρωματιστεί το λάδι. Στάξτε πάνω σε βραστές πατάτες, γαρίδες ή στη φέτα, ή ακόμα προσθέστε λίγες σταγόνες σε κοκκινιστές σάλτσες, ή και σαγανάκι γαρίδες για μια διαφορετική γεύση.
οι πικάντικες γεύσεις βοηθούν στη βελτίωση του κυκλοφορικού;

Η κατανάλωση, με μέτρο πάντα, καυτερών όπως το μπούκοβο συμβάλλει στην καλή κυκλοφορία του αίματος και τονώνει το καρδιακό και νευρικό σύστημα. Και όσο παράξενο κι αν σας φανεί, τα πικάντικα φαγητά βοηθούν στην πέψη. Μάλιστα, λίγο μπούκοβο πάνω στη φασολάδα αποτρέπει το φούσκωμα και τα αέρια που ακολουθούν την κατανάλωση κάποιων οσπρίων.

ΠΙΠΕΡΙ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΑΥΤΕΡΟ
(20 γρ.)
ΜΠΟΥΚΟΒΟ ΚΑΥΤΕΡΟ
(50 γρ.)
graphics motibo - development qbit