ΑΝΑΤΟΛΗ - Τα μπαχαρικά μιας νέας εποχής
Μπαχαρικά
Μείγματα Μπαχαρικών
Μπαχαρικά σε Λάδι
Αλάτι
Αρωματικά Φυτά
Ροφήματα
Βαφές Αυγών – Πασχαλινά
Εκκλησιαστικά Είδη
Ρίγανη

Χτυπήστε μαζί ρίγανη, ελαιόλαδο, λίγο σκόρδο, αλατοπίπερο
και χυμό πορτοκαλιού για ένα απίθανο ντρέσινγκ.

Ρίγανη

Η ρίγανη έχει ταυτιστεί με τη μεσογειακή κουζίνα και συνδυάζεται άψογα με το ελαιόλαδο και την ντομάτα.

Παρασκευάζεται από τα αποξηραμένα άνθη και φύλλα του φυτού ρίγανη που είναι αυτοφυές στην Ελλάδα και βρίσκουμε σχεδόν σε όλες τις βραχώδεις ορεινές περιοχές.

Στο τέλος του καλοκαιριού, οπότε γίνεται η συγκομιδή, τα μπουκέτα ρίγανης κρέμονται ανάποδα στις βεράντες για να στεγνώσουν στον αέρα. Όταν ξεραθούν φύλλα και ανθός, τρίβονται και φυλάσσονται σε αεροστεγή δοχεία για να διατηρήσουν το άρωμά τους.

Η ρίγανη έχει γεμάτο άρωμα και λεπτή γεύση, που έχει την τάση να πικρίζει με την έκθεση καθώς θερμαίνεται. Έτσι, την προσθέτουμε στο φαγητό μετά το τέλος του μαγειρέματος. Μπορεί να αντικαταστήσει τη συγγενική μαντζουράνα σε συνταγές.
 
 
  
ντομάτα, ελαιόλαδο, λεμόνι, ψητά κρέατα, ψητά ψάρια, σκόρδο

Στην ελληνική μυθολογία, η ρίγανη είναι ένα από τα φυτά που καλλιεργούσε η Αφροδίτη στον κήπο της στον Όλυμπο. Το βότανο αυτό ταυτιζόταν με τη χαρά, ενώ πολλοί το έβλεπαν ως πανάκεια. Επιστημονικές έρευνες επιβεβαιώνουν κάποιες ωφέλιμες ιδιότητες της ρίγανης, αλλά το κυριότερο είναι το αίσθημα ευεξίας που προκαλεί το άρωμά της. Απολαύστε το φτιάχνοντας ένα αρωματικό κερί. Απλά προσθέστε λίγη ρίγανη σε λιωμένο κερί, αφήστε να κρυώσει και μετά κάψτε κανονικά.
η αποξηραμένη ρίγανη έχει πιο δυνατή γεύση από τη φρέσκια;

Ενώ τα περισσότερα αρωματικά φυτά χρησιμοποιούνται εναλλακτικά νωπά και αποξηραμένα, η ρίγανη χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά αποξηραμένη. Μια ιδιομορφία του φυτού είναι ότι η γεύση και το άρωμά του αποκτά ένταση με την αποξήρανση. Επειδή πικρίζει με το μαγείρεμα, μπορείτε να “φυλακίσετε” το άρωμά της σε ελαιόλαδο για μαρινάδες ή για χρήση στο ψήσιμο. Απλά προσθέστε ρίγανη σε ένα μπουκάλι ελαιόλαδο, αφήστε 1 εβδομάδα και σουρώστε.

ΡΙΓΑΝΗ
(65 γρ.)
ΡΙΓΑΝΗ
(50 γρ.)
graphics motibo - development qbit