ΑΝΑΤΟΛΗ - Τα μπαχαρικά μιας νέας εποχής
Μπαχαρικά
Μείγματα Μπαχαρικών
Μπαχαρικά σε Λάδι
Αλάτι
Αρωματικά Φυτά
Ροφήματα
Βαφές Αυγών – Πασχαλινά
Εκκλησιαστικά Είδη
Σέλινο

Προσθέστε λίγο σέλινο στο Bloody Mary – ή Virgin Mary,
αν το προτιμάτε χωρίς αλκοόλ. 

Σέλινο

Το σέλινο είναι ένα μεσογειακό φυτό γνωστό από την αρχαιότητα – απόδειξη μάλιστα είναι η ονομασία μιας αρχαίας ελληνικής αποικίας στη Σικελία.

Υπάρχουν διάφορα είδη σέλινου που διαφέρουν στο μέγεθος των φύλλων, του κλωναριού και της ρίζας. Τα μεγαλύτερα φυτά φτάνουν τα 40 εκ. σε ύψος, ενώ διαφέρει η διάμετρος του κλωναριού, αλλά και το μέγεθος και το χρώμα των φύλλων του. Και είναι από τα λίγα αρωματικά βότανα από το οποίο μπορούν να καταναλωθούν όλα – σπόροι, φύλλα, κορμός και ρίζα.

Με έντονη, ελαφρώς πικρή γεύση, το σέλινο συνδυάζεται με πιο ήπιες γεύσεις, όπως το καρότο ή το κοτόπουλο. Στην ελληνική κουζίνα το συναντάμε συχνά στις σούπες και στα όσπρια, αλλά ταιριάζει επίσης με την ντομάτα – ωμή σε σαλάτα ή μαγειρεμένη (αλλά όχι σε κοκκινιστά).  
 
  
όσπρια, κοτόσουπα, λεμόνι, μπεσαμέλ, πατάτες, καρότα, ντομάτα, αυγά

Η αφυδάτωση ή αποξήρανση είναι από τις αρχαιότερες μεθόδους συντήρησης τροφίμων. Η τεχνική είναι απλή και φυσική – και δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα ανά τους αιώνες. Αρωματικά βότανα, όπως το σέλινο, εκτίθενται στη θερμότητα –για παράδειγμα, στον ήλιο– για να εξατμιστούν τα υγρά που περιέχουν. Τα αποξηραμένα βότανα διατηρούν όλη τη γεύση και το άρωμα των φρεσκοκομμένων – και πιο έντονα μάλιστα.
το σέλινο μειώνει την πίεση;

Το σέλινο είναι από τα λαχανικά και βότανα που θεωρείται πως βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Έρευνες συνιστούν ότι αυτή η ιδιότητα οφείλεται στις φθαλίδες που μειώνουν την ένταση. Το παράδοξο είναι πως το σέλινο συγκαταλέγεται στα φυτά με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, έτσι οι διερευνητικές μελέτες συνεχίζουν. 

ΣΕΛΙΝΟ
(35 γρ.)
graphics motibo - development qbit