ΑΝΑΤΟΛΗ - Τα μπαχαρικά μιας νέας εποχής
Μπαχαρικά
Μείγματα Μπαχαρικών
Μπαχαρικά σε Λάδι
Αλάτι
Αρωματικά Φυτά
Ροφήματα
Βαφές Αυγών – Πασχαλινά
Εκκλησιαστικά Είδη
ΑΝΑΤΟΛΗ - Ιστορική Αναδρομή
Γεύσεις και συνταγές ΑΝΑΤΟΛΗΣ
ο Χάρτης της Ανατολής
Δίκταμο μέλι
Σε πολλές περιοχές, τα φύλλα του δίκταμου χρησιμοποιούνται ως αρωματικό βότανο στην κουζίνα. Τρίψτε αποξηραμένα φύλλα με μαϊντανό, θυμάρι σκόρδο, αλάτι και πιπέρι για ένα μείγμα που ταιριάζει με ψητά ψάρια.
  
Δυόσμος χόρτα, πατάτες, αρακάς, καρότα, τυρί, φρούτα, αρνί
Στη Μέση Ανατολή ο δυόσμος κατέχει τη θέση που έχει η ρίγανη στη μεσογειακή κουζίνα, με εξίσου έντονη γεύση, αλλά ανεπαίσθητα γλυκιά. Γεμίστε ένα μικρό γυάλινο δοχείο με δυόσμο και ελαιόλαδο και φυλάξτε στο ψυγείο για να προσθέσετε σε σκέτη σάλτσα ντομάτας ή να σερβίρετε με βραστές πατάτες ή πάνω σε φέτα ή άλλο τυρί.
  
Ευκάλυπτος μέλι, εσπεριδοειδή, θυμάρι, χαμομήλι
Προλάβετε κρυώματα με ένα παραδοσιακό αφέψημα που είναι ιδιαίτερα δημοφιλές τους χειμωνιάτικους μήνες σε ορεινά χωριά. Περιχύστε με νερό που κοχλάζει ½ κ.γ. ευκάλυπτο, 1 κ.γ. δυόσμο, 1 κ.σ. χαμομήλι και 1 κ.γ. μέλι. Αφήστε 3-5 λεπτά, σουρώστε και προσθέστε μια φέτα λεμόνι.
  
Θυμάρι κοτόπουλο, ψάρι, αρνί, κατσίκι, χοιρινό, πατάτα, ντομάτα, λεμονάτα φαγητά
Από τα πιο γνωστά αρωματικά. Με άρωμα πολύ κοντινό στη ρίγανη, αρωματίζει μπριζόλες, σαλάτες, ψητά φούρνου. Δοκιμάστε το σε συνδυασμό με το δενδρολίβανο.
  
Κακουλέ (Κάρδαμο) ρύζι, κρέμες, καρότα, εσπεριδοειδή, κολοκύθα, καφέ, τσάι, φακές, κοτόπουλο
Με αρωματισμένη ζάχαρη θα δώσετε ξεχωριστή γεύση σ' ένα απλό κέικ, μια κρέμα ή ένα ρυζόγαλο. Ανακατέψτε τη ζάχαρη με τριμμένο κάρδαμο (1 γρ. για κάθε φλιτζάνι ζάχαρη) και αποθηκεύστε σε ένα δοχείο για 1 εβδομάδα τουλάχιστον. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε κανονικά, σύμφωνα με τη συνταγή.


  
Κανέλλα καρύδια, μέλι, κρέμα ή παγωτό βανίλια, μήλο
Στο Μεξικό και στην Ισπανία πασπαλίζουν το αγαπημένο τους ρόφημα, τη ζεστή σοκολάτα, με κανέλλα, ενώ συνηθίζεται επίσης να την πασπαλίζουμε και στον καπουτσίνο. Σε πολλές χώρες είναι ιδιαίτερα δημοφιλής γεύση στο πρωινό. Πασπαλίστε στο κουάκερ ή τα δημητριακά – ή αντικαταστήστε τη μαρμελάδα με “βούτυρο μήλου” που θα φτιάξετε σιγοβράζοντας 2 κιλά μήλα, 2 φλιτζάνια ζάχαρη, 2 γρ. τριμμένη κανέλλα συν 1 ξυλάκι, ½ γρ. γαρύφαλλο, 1 λίτρο νερό και χυμό ενός λεμονιού. Βράστε μέχρι να δημιουργηθεί ένας πυκνός πολτός, προσθέτοντας λίγο νερό αν χρειαστεί, ώστε να λιώσουν τελείως τα μήλα. Αφαιρέστε το ξυλάκι κανέλλας και φυλάξτε σε βάζο στο ψυγείο.
  
 Σελίδες: 1 : 2 : 3 : 4 : 5 : 6 : 7 : 8 :
graphics motibo - development qbit